Onderhoud kettingzaag - het vijlen van de ketting

Voor het onderhoud van de zaagketting hebben wij 2 soorten vijlen nodig. Ten eerste hebben we een ronde vijl nodig. Met de ronde vijl gaan we de zaagbeitel vijlen. Afhankelijk van de soort ketting heeft u een andere diameter ronde vijl nodig. Welke vijl heb ik nodig? Naast een ronde vijl is ook een platte vijl nodig. Hiermee gaan we die dieptesteller vijlen.

Alvorens we gaan beginnen met het vijlen van de ketting moeten we ervoor zorgen dat het zaagblad en de kettingzaag goed stabiel staan. Een bankschroef of de bosvijlhouder van Oregon zijn ideaal om het zaagblad stabiel te houden.

Vervolgens spannen we de ketting strak aan zodat deze weinig speling heeft. Zodra de kettingrem is geactiveerd kunnen we beginnen met het vijlen.

                                        

Het vijlen van de zaagbeitels

Allereerst zoeken we de beitel op de het meest beschadigd is. Dit wordt namelijk ons referentiepunt.  De vijl moet horizontaal staan ten opzichte van het zaagblad. Vervolgens neemt men een vijlhoek van ongeveer 30 graden. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te krijgen telt u het aantal vijlstreken die nodig zijn om de meest beschadigde beitel weer scherp te krijgen. Nu geeft u elke beitel evenveel vijlstreken zodat de beitels allen even lang zijn.

Met de vijlhouder van Oregon heeft u altijd de juiste hoek bij het vijlen van de ketting. Hier staan de vijlhoeken namelijk op aangegeven.

Het vijlen van de dieptesteller

De dieptesteller is bepalend voor hoe diep de beitel in het hout zal gaan. Wanneer het hoogteverschil tussen de beitel en de dieptesteller minimaal is, zal er per zaagbeweging maar weinig hout gezaagd worden. Wanneer de afstand tussen dieptesteller en beitel te groot is, zal de beitel te diep in het hout gaan. Hierdoor zal de kettingzaag erg gaan trillen en bovendien zal het risico op een kick-back groter worden. Ook is de kans groot dat de ketting in het hout zal vastlopen.

Het is gebruikelijk om de dieptesteller te veilen wanneer u ongeveer 5 keer de beitel heeft gevijld.

Voor het vijlen van de dieptesteller raden wij het ten zeerste aan om een dieptesteller mal aan te schaffen. Deze kunt u gebruiken om de dieptesteller optimaal te vijlen. Op deze mal staan de woorden Hard en Soft aangeduid. Welke van de 2 u gebruikt hangt van de houtsoort. Wanneer u zacht hout zaagt, gebruikt u de mal Soft, en wanneer u bevroren of hardhout zaagt, gebruikt u de mal Hard.

  • Ten eerste plaatst u de mal op de dieptesteller en houd deze stevig vast.
  • Door middel van de platte vijl vijlt u de dieptesteller totdat de vijl tegen de mal komt.
  • Herhaal dit bij alle dieptestellers.

                                 

Artikelen waarin u misschien ook geïnteresseerd bent:

© 2013 - 2024 Zaagkettingdirect.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel