Wanneer zaagketting en/of zaagblad vervangen

De ketting van je kettingzaag vervangen.. Tja, wanneer moet dat eigenlijk?? En dan nog niet gesproken over het zaagblad, wanneer is dat ding eigenlijk aan vervanging toe? Dat zal ik in dit volgende artikel haarfijn aan jullie uitleggen. Het zou natuurlijk zonde zijn om reeds een nieuw zaagblad op uw zaag te monteren terwijl de oude zaagketting eigenlijk nog wel een tijdje had meegekund.

 

Wanneer zaagketting vervangen

Op tijd uw zaagketting vervangen is van groot belang omdat de ketting niet alleen een stuk minder snel zaagt, maar omdat het ook nog eens slecht voor uw machine kan zijn. Zo zou een slechte ketting bijvoorbeeld slecht voor de lagers in uw kettingzaag kunnen zijn.

Lengte beitelvlak

Of u uw zaagketting moet vervangen kan verscheidene oorzaken hebben. De eerste, en natuurlijk de meest voor de hand liggende, is wanneer u uw zaagketting dusdanig heeft laten slijpen/heeft geslepen) dat de lengte van de snijtand korter is dan 4 millimeter. Op de foto hieronder is een ketting te zien die duidelijk aan vervanging toe is.

Versleten zaagketting beitelvlak te kort   Afgebroken beitel van Stihl Rapid Duro zaagketting

Beschadigde beitel en/of schakels

Uw kettingzaag is uiteraard ook aan een nieuwe ketting toe wanneer deze door bijvoorbeeld het raken van spijkers ernstig beschadigd is. Hierbij kunt u denken aan gebroken, beschadigde beitels en kromme schakels. Bij een gebroken ketting is het vaak wel mogelijk om enkele nieuwe schakels in de ketting te laten zetten (afhankelijke van de slijtage van de ketting). Bij beschadigde of er afgeslagen beitels, zoals op de onderstaande foto te zien is, kan schadelijk zijn voor uw kettingzaag.

 

Wanneer is mijn zaagblad aan vervanging toe?

Ook voor het zaagblad zijn er enkele punten waar u op kunt letten of uw zaagblad aan vervanging toe is. Zoals op de vorige foto te zien is, is de verflaag van het zaagblad zo goed als versleten. Vaak is dit een redelijke indicator of uw blad aan vervanging toe is. Er zijn echter specifiekere methodes om te achterhalen of uw zaagblad op is.

Neuswiel

In het neuswiel zitten zoals op de foto hiernaast te zien is geleiders waar de ketting invalt. Door de druk die de ketting uitoefent deze geleiders slijten deze aan 1 kant. Als het blad nieuw is, zijn deze geleiders een beetje stomp. Wanneer deze echter slijten zullen ze een punt vormen. Wanneer dit het geval is, is uw zaagblad of neuswiel (bij een zaagblad met vervangbaar neuswiel) aan vervanging toe.

TIP: keer regelmatig uw zaagblad om, om de levensduur te verlengen. Door het omdraaien van het zaagblad zullen de geleiders (puntjes) in het neuswiel aan beide kanten slijten.

Speling in de groef

Een andere indicator van een versleten zaagblad is het feit dat er speling in de groef kan zijn. Er zit van de fabriek uit altijd een klein beetje speling in, maar naar mate je langer zaagt, wordt deze speling groter. U kunt door middel van bijvoorbeeld een ijzeren plaat of schroevendraaier kijken of deze speling nog acceptabel is. U houd de in het geval van de foto’s , de schroevendraaier langs het zaagblad tegen het uitstekende stuk van de beitel. Wanneer er tussen de schroevendraaier en het zaagblad nog een kier zit, hoeft u uw blad nog niet te vervangen. Wanneer de schroevendraaier of ijzeren plaat vlak tegen het zaagblad aan kan, is het zaagblad versleten. Klik hier voor meer informatie over het vervangen van uw zaagblad of zaagketting.

Neuswiel van nieuw zaagblad niet versleten         Zaagblad nog niet versleten kier tussen zaagblad en schroevendraaier        

Artikelen waarin u misschien ook geïnteresseerd bent:

© 2013 - 2024 Zaagkettingdirect.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel