Verschil haakse (super) en half-haaks (micro) ketting

Kettingen zijn er in allerlei soorten en maten, en dit maakt het natuurlijk niet gemakkelijker om de juiste ketting voor uw kettingzaag te vinden. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken en retourzendingen te voorkomen, hebben wij een volledig artikel geschreven waarin u stap voor stap de ketting die op uw zaag past kunt vinden. Hierin wordt kort het verschil tussen een Super en een Micro ketting behandeld. In dit artikel zal dit verschil wat uitgebreider worden behandeld.

Wanneer u wordt geconfronteerd met de termen haakse of half-haakse ketting is natuurlijk de eerste vraag die bij u opkomt: “Waar heeft dat nou weer betrekking op?”

Haakse of half-haakse kettingen, bij ook wel aangeduid als micro (half-haaks) en super (Haaks), zeggen iets over de vorm van de zaagbeitel. Deze kan haaks en half-haaks zijn. Een haakse ketting heeft zoals op de foto te zien is een haakse beitel. Bij een half-haakse ketting heeft deze beitel een wat rondere vorm.

Verschil haakse en half haakse beitel van een zaagketting

Wanneer een haakse/super ketting?
Wanneer u een ervaren zager bent, en schoon hout zaagt kunt u het best een haakse zaagketting gebruiken. Door de haakse beitelvorm is de ketting namelijk een stuk sneller door het hout heen dan een half-haakse ketting. Over het algemeen zaagt een haakse/super ketting ongeveer 30 procent sneller dan een half-haakse/micro ketting. Wanneer het hout echter verontreinigd is met bijvoorbeeld zand en/of steentjes, wordt dit voordeel snel teniet gedaan omdat een haakse ketting een stuk sneller bot is (bij verontreinigd hout). Een ander nadeel aan deze zaagketting is dat de ketting voor beginners moeilijk te slijpen is omdat dit veel nauwkeuriger gedaan moet worden dan bij een micro ketting.

Wanneer een half-haakse/micro ketting?

Zoals u uit de vorige alinea eigenlijk al kunt opmaken kunt u het best voor een micro ketting of een half/haakse ketting kiezen wanneer u hout zaagt wat verontreinigd is door bijvoorbeeld zand of modder. Bij het vellen van een boom is vaak het onderste stuk van de boom vervuilt door bijvoorbeeld opvliegend vuil bij het grasmaaien. Hiervoor is het aan te raden een half-haakse ketting aan te schaffen. Hierbij zal bij een haakse ketting het tijdsvoordeel van het snelle zagen vaak tenietgedaan worden door het vaker slijpen. Vaak heeft u ook helemaal niet de keuze voor een haakse of half-haakse ketting. Op de kleinere zagen met een groef van 1.1 en 1.3mm is namelijk alleen een half-haaks ketting verkrijgbaar.

Artikelen waarin u misschien ook geïnteresseerd bent:

 

© 2013 - 2024 Zaagkettingdirect.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel